fbpx

Інфекційний перитоніт котів (FIP) – лікується.

Хороша новина для власників котиків – інфекційний перитоніт котів тепер лікується!

Давайте розберемося, що це таке і як лікувати?

Інфекційний перитоніт котів або FIP (Feline Infectious Peritonitis) – це мутація, індивідуальна реакція організму окремого котика на котячий коронавірус (не плутати з людським, до Covid-19 не має жодного відношення).

Як передається вирус?

Кошачий коронавірус (FCoV) дуже поширений серед представників котячіх. За різними даними близько 80-90% котиків є носіями коронавірусу або перехворіли на нього. Зазвичай котики легко переносять цей вірус і залишаються носіями коронавірусу на все життя.

Більшість спокійно живуть з ним і не мають серйозних проблем зі здоров’ям. Але у 7-10% котиків (знову ж таки за приблизними даними) коронавірус мутує в інфекційний перитоніт і це вже набагато серйозніше, оскільки може призвести до летального випадку!

Інфекційний перитоніт котів або FIP
Скай_мріє_про_дім

В основному вірус вражає кишковий тракт, де і розмножується. FCoV може передаватися з фекаліями й може живе в навколишньому середовищі від кількох днів до кількох тижнів, але легко знищується дезінфікуючими засобами. Зараження відбувається, наприклад, при облизуванні. 

У більшості випадків зараження FCoV спричиняє легкі ознаки ентериту з розладом шлунку або іноді взагалі відсутні ознаки. Діарея частіше спостерігається у молодих котів, але оскільки вона легка і самообмежується, конкретний діагноз FCoV-інфекції майже не ставиться.

Основні ознаки захворювання на перетоніт.

FIP може спричинити дуже широкий спектр клінічних ознак, і, на жаль, жоден з них не є унікальним для FIP – тому діагноз не може базуватися лише на клінічних ознаках. Слідкуйте за його поведінкою, такі симптоми як втрата апетиту, менша активність, температура, поза з витягнутими лапками, бліді ясна, діарея, блювання, збільшений живіт, ускладнене дихання. 

Якщо, ви помічаєте перші ознаки захворювання, як скоріше звертайтесь до ветеринара! 

Якщо ще декілька років тому смертність від FIP досягала 100%, то зараз ця хвороба успішно лікується у всьому світі. Курс лікування ін’єкціями gs441 складає 84 дні та включає обов’язкову підтримуючу терапію і контроль важливих показників крові – червона кров, білок, співвідношення альбуміни/глобуліни, печінкові показники  продовж всього курсу лікування і в постлікувальний період (3 місяці після завершення курсу лікування).

Кузя
Кузяша_мріє_про_дім

Чому FCoV стає Інфекційний перитоніт?

Під час зараження, і поки вірус розмножується в кишківнику, він зазнає спонтанних мутацій. Це призводить до розвитку різних штамів вірусу, й іноді може розвинутися штам, який різко змінює хвороботворний потенціал, що викликає захворювання. Штами FIPV FCoV інфікують макрофаги (клітина першої лінії імунної системи). Вірус поширюється по всьому тілу, і якщо імунітет не спрацьовує, у кішки з’являються клінічні ознаки FIP. 

Розрізняють декілька видів FIP:

  • Волога форма (випот в грудну або черевну порожнину);
  • Суха форма (без випоту, але з характерними симптомами);
  • Окулярна форма (виразки і уевіти на очах);
  • Нервова форма (найскладніша, так як страждає нервова система).

Хто в зоні ризику ураження FIP?

FIP також частіше зустрічається у котів, що утримуються групами або колоніями (особливо племінних домогосподарств), оскільки в цьому середовищі інфекції FCoV легко поширюються. Надмірний стрес, може бути фактором розвитку хвороби, оскільки це призводить до послаблення імунітету.
Хоча FIP може зустрічатися у котів будь-якого віку, він найчастіше спостерігається у молодих котів. Близько 80% діагнозів виявляються у котів віком до 2 років.. Є дані, що генетика також може зіграти свою роль у сприйнятливості до захворювань, хоча це ще не доведене твердження

Пьєр
Пьер_мріє_про_дім

Превентивні міри для захисту пухнастого від інфекційного перитоніту FIP.

  • щоденне прибирання котячих лотків; 
  • щоденне миття мисочок для їжі;
  • регулярні відвідування ветеринара;
  • мінімізуйте стрес, особливо, якщо котик чуйний;
  • загальна гігієна улюбленця. 

Якщо ви щасливій власник декількох мурлик, важливо слідкувати за чистотою котячих туалетів, як мінімум один лоток на двох котів. 

Весною 2020 року двоє наших підопічних #Кузяша_мріє_про_дім (випот в грудину) та #Багіра_мріє_про_дім (окулярна форма і випот) були успішно вилікувані.
Завершують курс лікування #Пьер_мріє_про_дім (випот і новоутворення) та Барсик з Гідропарку (нервова форма).
Розпочинає лікування #Скай_мріє_про_дім

Допомагає нам підібрати вірну схему лікування на кожен випадок, керуючись доступом до інформації з першоджерела та великим досвідом успішно вилікуваних в Україні котиків @natalie_snake. За що їй величезна подяка!

Багіра - чорна киця
Багіра_мріє_про_дім

Друзі, не потрібно боятися цієї хвороби, якщо ветеринар говорить, що вона невиліковна – змінюйте ветлікаря.

Матеріал підготовлено на основі https://icatcare.org/