fbpx

Що важливо знати про здоров’я котиків

Чи все ми знаємо про те, як себе почувають наші улюбленці? Коли слід придивитися до їх поведінки і невідкладно звернутися до ветеринара?

Звісно хворобу краще попередити чи вилікувати на ранньому етапі. Але оскільки наші котики дуже витривалі створіння – вони хоч і маленькі, але все ж таки хижаки, то інстинктивно приховують свій біль і вразливість.
Тому доволі часто господарі помічають їх проблеми вже тоді, коли котику дуже погано і коли лікування потребує більше зусиль та витрат.

Ми хочемо привернути Вашу увагу до ДЕЯКИХ (але далеко не всіх) хвилюючих симптомів, коли треба звернутись до ветеринара.

Почнемо з загального стану тварини. Як виглядають та почуваються здорові котики?
Здорові коти достатньо бадьорі, вони цікавляться тим, що відбувається навколо, реагують на звуки, рухи. Виглядають охайно. Залюбки вилизуються. Очі ясні, без виділень в куточках. Рухи достатньо легкі. Язичок та ясна рожеві, без почервонінь та ран. Вони їдять з апетитом, без ускладнень беруть та ковтають їжу, в міру п’ють воду. Регулярно ходять в лоток, кал сформований, сеча звичайного кольору. Без кров’яних виділень. Дихання легке, без кашлю, сопіння чи важкості у грудях. Частота дихання не перевищує 30 подихів на хвилину. Температура тіла в діапазоні 38,5 до максимальної 39,5 (якщо у дорослого кота постійна температура 39,5 і вище, це привід звернутись до лікаря).
Саме господар добре знає свою тварину і якщо Ви помітили якусь незвичну для Вашого улюбленця поведінку – уважно пильнуйте за ним, можливо, саме час звернутись до лікаря.

У яких же випадках треба негайно їхати до ветеринарної клініки?

1. Коли тварина дихає часто і важко. Від 50 до 100 дихальних рухів в хвилину терміново. При цьому котик дихає з висунутим язиком – негайно рятуйте, у Вашого улюбленця кисневий голод. Часте дихання можуть визивати проблеми з серцем, тож, Вам скоріш за все буде потрібен кисневий бокс і ветеринар-кардіолог.

2. Коли температура тіла піднімається до 40 С і вище або ж спускається нижче 37 С. Увага: при високій температурі котам дуже небезпечно колоти людські анальгетики. Високу температуру можна спробувати зняти, обгорнувши викрученим холодним вологим рушником, потім витерти сухим рушником і переміряти температуру. Скоріш за все у Вашого улюбленця вірус. Звернутися до лікаря обов’язково, в найкоротший термін. При низькій температурі котику слід підкласти теплу грілку чи пластикову пляшку з теплою водою, вкрити, і терміново їхати в ветлікарню.

3. Коли ясна і язик котика достатньо бліді (приблизно такого кольору, як Ваш ніготь, чи ще більш бліді), язичок не червоніє, навіть коли котик їсть щось смачненьке або червоніє зовсім трішки. Тварина починає лизати якість сторонні предмети, наприклад, стіни, вікна, чи якийсь домашній посуд з країв. Такі симптоми можуть говорити про проблеми з кровотворенням. Рекомендуємо негайно звернутись до лікаря, адже, затягування може бути смертельно небезпечним. Обов’язково необхідний загальний і біохімічний аналіз крові. Особливу увагу звернути на показники: еритроцити, гемаглобін, гематокріт, ретикулоцити. Подібні симптоми можуть визивати захворовання на лейкоз, гемабартонолез, імунодифіцит та деякі інші хвороби. І тут необхідна вчасна та грамотна терапія. УВАГА: не допускайте, щоб Ваш улюбленець з’їв часник чи цибулю, в тому числі і зелені пагінці. Це може бути смертельно небезпечно! Ніколи не тримайте їх на видному місці. Коли на столі є часник чи цибуля, рекомендуємо тимчасово закривати котиків в інших кімнатах.

4. Негайно потрібно звернутись до лікаря, якщо Ваш котик часто і багато пісяє або навпаки, дуже мало. Ходить не в лоток. Може при цьому кричати. Якщо в сечі є кров і вона неприроднього кольору (дуже світла, дуже темна, дуже яскрава). Такі симптоми можуть визвати проблеми з сечовим міхуром чи нирками. Вам знадобиться ветеринар-нефролог.

5. Якщо у котика протягом дня Ви помітили неодноразову блювоту (без кусочків шерсті). Можливо з кров’ю чи жовчу негайно зверніться до лікаря.

6. Якщо у котика частий чи постійний пронос. Кров чи жовч у калі.

7. Якщо на вушках, шерсті чи яснах ледь помітна жовтизна.

8. Якщо у тварини збільшується живіт.

9. Якщо Ваш улюбленець не ходить в туалет більше 2 днів.

10. Якщо шкутильгає на якусь лапку чи має загальну слабкість.

11. Якщо відмовився від їжі більш ніж на добу і це повторюється.

12. Загальне пригнічення, частіше ховається.

13. Якщо Ви помітили будь-які новоутворення (час від часу прощупуєте тварину).

14. Будь-які незвичні зміни в поведінці – привід придивитися до котика, поміряти температуру, порахувати динаміку дихання, пульс, подивитись в лоточок, звернутись до ветеринара для профілактичного огляду, здати аналіз крові.

Це далеко не всі симптоми при яких необхідно звертатись до лікаря. Ми радимо всім відповідальним власникам завчасно подумати про ветеринара та вибрати надійну клініку, куди Ви зможете звернетесь у разі потреби.

Проводити профілактичні огляди безумовно краще для здоровя це дешевше ніж лікуватися. Важливо хоча б раз на рік здавати аналіз крові, сечі та калу. Перевірити котика на віруси, що потребують особливої уваги: коронавірус, лейкоз, імунодефіцит.

Вчасно обробляти від паразитів якісними препаратами (рекомендуємо виробництва Німеччина, Франція, Чехія купленими виключно в ветеринарній аптеці). Вакцинуйте тварину обов’язково під наглядом досвідченого ветеринара. Перед вакцинацією важливо провести обробку від паразитів, зробити аналіз крові та аналіз на вищевказані віруси та у разі позитивного результату, оговорити всі плюси і мінуси. Кожна хвороба чи вірус має свої особливості.

Памятайте, що транспортування в лікарню це додатковий стрес для кота. Котиків необхідно транспортувати виключно в пластикових переносках і не відкривати їх в дорозі. В кабінеті лікаря закрийте всі вікна і двері. Коти непередбачувані в незвичних для них обставинах.