fbpx

Стерилізація? Ні, не чув!

В сучасному світі, так багато інформації про утримання домашніх тварин про їх догляд, харчування, фізіологію, що дивно чути від власників домашніх котиків та собак: “Ви що!? Стерилізувати!? Каструвати?! Це проти природи! Навіщо? Це знущання! Шкода!” Хоча, так багато ресурсів вже давно пишуть, про важливість та користь цієї процедури. 

Стерилізація котиків
котобаза 067-66-23-711

Стерилізація чи кастрація, у чому відмінність?

Кастраціяце процедура видалення яєчка тварини чоловічого роду, через розріз на мошонці. Зазвичай це достатньо швидка процедура, як правило без ускладнень, тваринку можна забрати додому в день процедури. Зазвичай відновлення займає лише кілька днів, але вам доведеться обмежити активність (біг, стрибки) протягом, приблизно, двох тижнів, щоб все зажило належним чином.

Стерилізаціяхірургічне видалення органів жіночої статевої системи з використанням загальної анестезії, шляхом розрізання животика. Сама процедура займає близько 90 хвилин, вона набагато складніша ніж кастрація. Передбачає проникнення в черевну порожнину та перев’язування кровопостачання до деяких органів. Післяопераційний період займає довше часу, з постійним контролем стані швів та активності улюблениці. 

Стерилізація котиків

Найкращий вік для процедури 5-6 місяців. Якщо у вас є сумніви, стосовно віку, зверніться до ветеринарної клініки за консультацією. 

Які переваги стерилізації домашнього улюбленця? 

➤Продовження життя.

Стерилізація практично виключає ризик розвитку раку молочної залози у старшому віці, запобігає багатьом інфекціям, раку матки та яєчників.

Дослідження 460 000 котів та 2,2 мільйона собак виявило, що стерилізовані коти живуть на 39% довше, собаки – на 23% довше. Як і у котів, у стерилізованих собак рідше розвивається рак, а також піометра – потенційно смертельна маткова інфекція.

➤Спокійніший характер.

Видалення органів, які виробляють гормони тестостерону та естрогену корегує поведінкові звички тварин. Вони стають більш спокійніші, урівноваженіші. 

Причини для стерилізації

Котики не влаштовують нічні оперні концерти, стають більш лагідні. Зникає звичка мітити територію.
Це також впливає на бажання втікти на пошуки пригод. Впевнена ви помічали, об’яви про пошук загублених собак, майже 90% це не кастровані улюбленці.

➤Заощадження.

Операція в юному віці, це не тільки запобігання багатьом серйозним проблемам зі здоров’ям, а також економія коштів на лікування пухнастого в довгостроковій перспективі. Якщо у вас виникають фінансові складнощі, ви можете звернутися за порадою до притулку або контактного волонтера, в якому обрали хвостика, можливо в них є можливість допомогти, або до самої ветеринарної клініки, з проханням розстрочки.

У Європі та Америці існують соціальні клініки, які працюють на волонтерських засадах і проводять операції безкоштовно.

➤Контроль популяції.

Щороку в притулки потрапляють тисячі котів і собак, тому ця тема настільки актуальна. На жаль державних програм стерилізації в Україні немає, майже всі вуличні коти та собаки оперуються лише за рахунок активістів та благодійних внесків. Навіть посвідчення волонтера не допомагає осягнути половину кількості вуличних тварин.  

Стерилізація котиків

До відома: Коти розмножуються в 45 разів швидше, ніж люди, Собаки – в 15 разів.

В Україні політика притулків та діяльності благодійних організацій дещо відрізняється від Європейської та Американської, оскільки українські притулки, не полишають шанси пошуку дому для підопічних, натомість іноземні колеги, надають обмежений термін. У разі безрезультатного пошуку сім’ї використовують евтаназію. 

“Я зі сльозами згадую як мої батьки топили кошенят моєї першої кішки. У свої 14 років (2002 рік) я і гадки не мала про процедуру стерилізації. А вже через 8 років з жахом і панікою шукала ветеринарну клініку, оскільки у Мусі було обширне запалення матки. Вона схудла, почались жахливі гнійні виділення, відмовлялась від їжі та була безсила. У той час поряд була лише одна Лікарня ветеринарної медицини Святошинського р-ну до якої я і звернулась. Лікування було довгим, щоденні капельниці, процедури та купа витрачених коштів.
На жаль, покоління моїх батьків досі не розуміє важливість таких процедур, але страшніше те що, сучасне покоління ігнорує доступну інформацію та знання. ” – розповідає Наталя, друг проєкту Cats for adoption Kyiv .

Класичний стереотип. 

Найпопулярніший стереотип, який приписують стерилізації – ожиріння. Будь яка жива істота, у якої відбувається гормональні порушення чи зміни відчуває фізіологічні зміни, це нормально. Через певний час організм звикає до нового стану и починає функціонувати в нормальному ритмі.

Популяція котів

Поєднання збалансованого харчування, активних ігор, тренування та правильний догляд, все це буде тримати вашого улюбленця в тонусі. 

Сьогочасні технології дозволяють знайти відповіді на 100 і 1 питання. Слідкуйте за сторінками клініки @alden_vet, в дописах @sterilization.ua, на сайті Міжнародної організації PETA. Читайте наші дописи на сайті та в соціальних мережах за #стерилізація_важлива. А також на просторах інтернету в цілому, головне ваше бажання

Будь ласка, будьте уважні до своїх домашніх улюбленців, візьміть свою ініціативу та стерилізувати домашніх котів та собак батьків або вашої бабусі в селі, за можливістю допомагайте благодійним проєктам. Разом ми на все спроможні!